Sağlıklı Yaşamın Köşe Taşı, Yeşil Detoks ve Doğal Temizlenme Sağlıklı Yaşamın Köşe Taşı, Yeşil Detoks ve Doğal Temizlenme

Beyin Büyüklüğü İle Zeka Arasındaki İlişki

Toplumda zekanın insanların beyin büyüklüğü ile doğru orantılı olarak kişiyi daha zeki veya da daha aptal yaptığı ile ilgili yanlış bilinen bir görüş vardır. Bu yanlış bir kanıdır. İnsan beyninin büyüklüğü ile zekası arasında herhangi bir ilişki bulunmaz. Bu konuda bilim adamları ikiye ayrılmış durumda. Bir tarafta arkeolog, toplum bilimci ve sosyologlar tarih öncesi insan türlerinin beyin büyüklüğü ile zeka arasında bir bağlantı olduğuna hemfikirken diğer tarafta nörologlar ve psikiyatrlar bu durumun tam zıttını iddia ederler.

Beynin Boyutu İle Zeka Arasındaki İlişki Hakkında Genel Kanı

Bir insanın kısa boylu ya da uzun boylu olmasıyla veya fiziksel açıdan kafatasının büyük ya da küçük olmasıyla, daha zeki veya daha az zeki olacağı arasında hiçbir alaka yoktur. Bu durumu insan (homo sapiens) dışında kalan türleri inceleyerek anlayabiliriz. Örnek verecek olursak bir Yunus balığının beyni ortalama 1400 gram yani insan beyni ile hemen hemen aynı boyuttadır fakat yunus balıklarının bir insan kadar zeki olduğunu söylemek yanlış olur.

Bir balinanın beyni yaklaşık sekiz kilogramdır ve hayvanlar arasında en zekisi olduğu düşünülen Orangutanların beyni en fazla 500 gramdır. Görüldüğü üzere bir canlının zekası ile beyin büyüklüğü ya da ağırlığıyla arasında bir bağ olmamakla beraber bir canlının beyin büyüklüğü zekasıyla değil fiziksel boyutuyla alakalıdır. Bir canlının cüssesi ne kadar büyükse beyni de o denli büyüktür denilebilir.

İnsanların Zekasının Ne Belirler?

Bir canlının zekasını ölçmek adına kullanılan yöntemlerden bir tanesi IQ ( Intelligence Quotient ) yani Entellektüel Zeka testleridir.