Ebeveynlerin bu konuda uzmanların önerilerine kulak vermesi tavsiye edilmektedir.

Bebeklerin Omurga ve Kas Gelişimi

Bebekler dünyaya yeni geldiklerinde birçok organının gelişimi tam olarak tamamlanmamıştır. Buna kas ve kemik sistemleri de dahildir. Dolayısıyla yetişkin bir insanın yapabildiği hareketleri yapmaları mümkün değildir. Bebeğin sağlıklı bir oturma gerçekleştirebilmesi için omurgasını düz tutmaya başlaması ve başını dik tutabilmesi gerekir. Bu bahsedilen eylemler de ancak bebeklerin dördüncü ayından sonra gerçekleşir.

Fakat dört atlık bir bebeğin desteksiz olarak oturtulmasında da sakıncalar bulunduğunu ifade eden uzmanlar, annelerin bu konuda temkinli davranmaları ve bebeğin yalnız başına oturtulmaması gerektiğini belirtiyor.

Omurga Eğriliği Oluşur mu?

Birçok anne, bebeğini omurga eğriliği sorunundan endişe ettiği için altı aydan önce oturtmaz. Fakat uzmanlar bunun gereksiz bir endişe olduğunu açıklıyor. Bunun yerine bebekleri dört aylık olduklarında sırtına destekler koyarak oturtabilir ve düşmesine engel olmak için çevresine de yastıklar koyarak destekleyebilirsiniz.

Fakat bebeğin bu aylarda desteksiz oturtulmasının sakıncalarına dikkat çeken uzmanlar, bebeğin desteksiz olarak ancak yedinci ve sekizinci aydan sonra oturabileceğini belirtmekteler. Ayrıca bebeğin bu dönemlerinde kaslarının ve omurga gelişimin desteklenmesi ifade ediliyor. Bunun için bebeğe uygun besinler yedirilmeli, anne sütü kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Bebeklerin büyüme aşamasında çok geç oturtulmasının, onların gelişimde bazı sorunlar yaratabileceğine dikkat çekiliyor. Çünkü altı aylık oluncaya dek sürekli yatırılan bebeklerin, göz ve kafa gelişiminde bazı problemler açığa çıkmaktadır. Sürekli yatırılan bebeğin kafatası, bir yöne doğru basık bir şekil alabilir ve sürekli tavana bakan bebeklerin görme odaklanması sorunu yaşaması söz konusu olabilir.