Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne Kerkük'teki peşmergeleri tahliye et çıkışının ardından kısa bir süre sonra operasyon için düğmeye basan Irak ordusu, yarım günde Kerkük'e girdi. Kısa sürede kilit noktaları peşmergenin elinden alan Irak ordusu, bugün akşamüstü saatlerinde Kerkük Valilik binasına girerek Bölgesel Kürt Yönetimi bayrağını indirerek Irak bayrağını astı.

Referandum sürecinde, "Bağımsızlık için savaşmaya hazırız" şeklinde ifadeleri bulunan Mesut Barzani ve peşmerge yöneticileri, yarım günde Irak ordusuna teslim olurken, son dakika açıklaması yapan Mesut Barzani'nin danışmanı Hemin Hawrami, bir çok peşmerge komutanının savaşmadan kaçtığını söyledi.

"SAVAŞTAN KAÇANLAR BEDEL ÖDEYECEK"

Irak ordusu karşısında neredeyse hiçbir direnç göstermeyen peşmerge güçleri bulundukları noktaları terk ederken, Twitter'dan açıklama yapan Hawrani, savaşmadan kaçan peşmergenin ve yaşananlardan sorumlu olarak gördükleri Irak Başbakanı İbadi'nin bedel ödeyeceğini söyledi.

Hawrami Iraklılara, "İran Devrim Muhafızları Ordusu birliklerine ve bazı yetkililerin ihanetlerine rağmen Kürt halkına Peşmergelerin kahramanca savunma yaptığının garantisini veriyoruz. Bu komplolar başarısız olacak ve halkımızın iradesi galip gelecek" diye seslendi