IKYB eski başkanı Mesud Barzani, geçen ay Kerkük ve diğer Kürt bölgelerini ele geçirmek için gerçekleştirilen Irak operasyonunun ABD ve İngiltere'nin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini bildirdi.

OPERASYONU İRAN YAPTI

Barzani yaptığı açıklamada, 'Evet, İran tarafından gerçekleştirilen Kerkük'ü ele geçirme operasyonunun ABD ve İngiliz yetkililerin bilgisi dahilinde gerçekleştiğine inanıyoruz'dedi.

Bağdat'ın yasadışı saydığı IKYB referandumu sonrasında Şii milisler tarafından desteklenen Irak ordusu 21 Ekim'de Kerkük'ün tamamını ele geçirdi.

ZAMANLAMAMIZ İYİYDİ

1 Kasım'da KRG ve Kürdistan Demokrat Partisi genel başkanlığını bırakan Barzani, tekrar seçimlere gitme kararını savundu.

Barzani, ' Zamanlamanın iyi olduğuna inanıyoruz. Çünkü şu anda bulundukları yerlerde nüfus ve durumu değiştirme politikalarını uygulayan Irak kuvvetleri bunu referandumdan önce planlıyordu' diye açıklamada bulundu.

AMERİKAN RADYOSUNA KONUŞTU

Görev süresi aybaşında biten Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin 'IKYB) eski lideri Mesud Barzani, hüsranla biten bağımsızlık referandumunu sonrası ilk söyleşinin ABD radyolarından NPR'ye verdi.

Muhabir Jane Araf'a konuşan Barzani, 25 Eylül'de yaptıkları bağımsızlık referandumundan dolayı pişman olmadıklarını söyledi.

AMERİKA SESİNİ ÇIKARMADI

ABD ile ilişkileri revize edeceklerini belirten Barzani, şöyle konuştu: 'İran destekli paramiliter güçlerle Irak ordusunun ABD'nin verdiği tanklarla, Kürtler için önemli bir petrol kenti olan Kerkük'ü almasına ABD'nin ses çıkarmamasına şok olduk.

SİLAHLARI ÜSTÜMÜZDE KULLANDILAR

Irak Ordusu, ABD'nin DEAŞ ile mücadele etmesi için verdiği silahları kullanıyorlardı. Bu silahları bizim üzerimizde kullandılar ve Amerika sessiz kaldı. Tabii ki bu beklenmedik bir durumdu. Yani ABD ile ilişkileri ciddi bir şekilde revize edeceğimizi söyleyebilirim'.