Bugün IKBY Başkanı Mesut Barza'nin yetkilerinin diğer mercilere devredilmesi gündemiyle toplanan Kürt Parlamentosu'nda kapalı oturum gerçekleştirildi. 1 Kasım itibariyle süresi dolan başkanlık görevime devam etmek istemiyorum diyen Barzani'nin mektubu okundu.

HAVAYA ATEŞ AÇTILAR

Barzani'nin yetkilerinin hükümet, Parlamento ve Adalet Konseyi'ne devredilmesi kararı oy çokluğuyla kabul edildi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi IKYB Parlamentosu bahçesine giren bir grup, havaya ateş açtıktan sonra bina içerisine girmeye çalıştı. Katar merkezli El Cezire'ye göre ise Neçirvan-Barzani'nin Mesut Barzani'nin görevini bir süre için yürütebileceği belirtiliyor.

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Barzani'nin yetkilerinin hükümet, Parlamento ve Adalet Konseyi'ne devredilmesi kararı, Parlamento'da yapılan oylama sonucunda oy çokluğuyla kabul edildi. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil Milletvekili Aydın Maruf, Parlamento'nun görev süresi dolan Barzani'nin başkanlık yetkilerinin hükümet, Parlamento'da ayrıca IKBY Başkanlık Divanı Kurumu7nun da lağvedilmesine karar verildiğini söyledi.

PARLAMENTOYA GİRMEYE ÇALIŞTILAR

Oturum sırasında, Kürdistan Demokrat Partisi KDP yanlısı olduğu iddia edilen bir grup, parlamento binasına girmek istedi. Parlamento binasını çevreleyen ve sopa taşıdıkları gözlenen göstericiler, Barzani lehinde slogan attıktan sonra oturumun yapıldığı binaya girmeye çalıştı ve havaya ateş açtı.

SALDIRGANLARI HEDEFİNDE DEĞİŞİM HAREKETİ VAR

Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaşan göstericiler, parlamento binasının dışına çıkarıldı. Irak Türkmen Cephesi Erbil Milletvekili Aydın Maruf, yaptığı açıklamada, ilk önce birkaç el silah sesi duyduklarını ve bir grubun içeriye girmeye çalıştığını söyledi. Göstericilerin hedefinde muhalefetin başını çeken Goran Hareketi milletvekillerinin olduğu ileri sürüldü.