Havale İşlemleri

Aynı bankanın aynı şubesinde bulunan bir hesaptan başka bir hesaba para gönderme veya aktarma işlemi havale olarak tanımlanmaktadır. Havale işlemleri, hesabınızın bulunduğu banka şubesine bizzat gidilerek yapılabileceği gibi, atm'lerden, mobile olarak cep telefonundan veya internet şubeciliği aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

EFT İşlemleri

Hesabınızın bulunduğu bankadan farklı bir bankada bulunan bir banka hesabına para gönderme veya aktarma işlemi ise eft yani "electronic fund transfer" olarak tanımlanmaktadır. Eft işlemleri, hesabınızın bulunduğu banka şubesine bizzat gidilerek yapılabileceği gibi, atm'lerden, mobile olarak cep telefonundan veya internet şubeciliği aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

Kredi Notundaki Yükseliş Somut Başarıları Yansıtıyor Kredi Notundaki Yükseliş Somut Başarıları Yansıtıyor

Havale ve EFT İşlemleri Hangi Saatlerde Yapılır?

Havale ve eft işlemleri önceki yıllarda uzun süren işlemler olmasına rağmen son dönemlerdeki teknolojik gelişmelere paralel olarak daha pratik, uygulanabilir ve kolay bir işlem haline gelmiştir. Havale-eft saatleri bankalar tarafından belirlenmiştir. Buna göre havale işlemleri günün 24 saati yapılabilmektedir. Eft işlemleri ise saat 09.00 ile 16.45 arasında yapılmaktadır. Eft işlemleri 16.45'den sonra da 17.20'ye kadar geç eft adı altında gerçekleştirilmektedir. Gün içinde uygun saatlerde yapılan eft işlemleri en geç 1 saat süre içinde alıcı hesabına geçmektedir. Geç eft işlemleri ise bir sonraki resmi gün hesaba geçmektedir.

Havale ve eft işlemleri ile ilgili olarak bankaların uygulamakta olduğu komisyon oranları da bankadan bankaya farklılık göstermektedir. Personel ve yönetim maliyetleri göz önüne alınarak banka şubesinden bizzat veya banka şubesine gönderilen imzalı talimat ile yapılan havale ve eft işlemleri için yüksek komisyonlar alınmaktadır. Buna karşılık internet bankacılığı, atm , mobil uygulamalar ile yapılan işlemlerden daha küçük miktarlarda komisyon tahsil edilmektedir. Ayrıca geç eft işlemlerinde gönderilen tutarla ilgili bir limit bulunmaktadır. Ayrıca komisyon oranları daha yüksektir.