Mevsiminde tüketildiği vakit balığın daha sağlıklı ve doğru bir tercih olduğunu hatırlatan uzmanlar , hangi balığı hangi ay yemek gerektiği konusunda tüyolar verdi.

Özellikle Ekim ayı içindeyken mutlaka balık tüketilmesi gerektiğinin üzerinde duran uzmanlar, bu ayda palamut, barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça tüketilebileceğini paylaşıyor.

Tavuk eti ve kırmızı ete göre daha az yağlı ve doymuş yağı bulunan balığın, Omega 3'ün yanı sıra kaliteli protein, vitamin ve mineralleri de ihtiva ettiğini belirtmekte fayda var. Balığın folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum gibi mineraller içeriğiyle de çok zengin bir besin ve iyi bir protein kaynağı olduğunu kaydeden uzmanlar, B grubu vitaminlerden tiamin (B1), niasin (B3), pridoksin (B6), B12 ve yağda eriyen vitaminlerden A ve D'nin iyi kaynakları olarak kabul edilen balığın 100 gramı, özellikle A vitamini gereksiniminin yüzde 10-15'ini karşıladığının altını çiziyor.

Balık, vitamin, mineral bakımından oldukça zengin bir gıda olmakla birlikte beynin kullandığı omega yağ asitlerince de zengin olduğunu vurgulayan uzmanlar, balığın mevsiminde tüketmenin büyük önem taşıdığının altını çiziyor. Kış mevsiminin dışında tüketilen hamsi ve palamut, yaz aylarında tüketilen lüfer ve kefalden çok da şifa beklememek gerektiğini hatırlatmalıyız.