Kış aylarının vazgeçilmezi olan kestane tezgahlarda yerini almışken, uzmanlarda bu vitamin, mineral ve lif deposu besini bol bol tüketmemizi tavsiye ediyor.

Kan basıncını, kolesterolü dengeleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren, kalbi koruyan, stresin zararlı etkilerini azaltan ve kas yorgunluğunu önleyen kestanenin, diğer yemişlere oranla daha az kaloriye sahip olduğunu paylaşan uzmanlar, kestanenin 100 gramında 170 kalori bulunduğunu açıklıyor.

3 orta boy kestanenin 1 dilim ekmek ile eş değer kaloriye sahip olduğunu savunan uzmanlar, kestanenin B ve C grubu vitaminleri, potasyum, magnezyum, demir açısından zengin bir kaynak olduğunu ifade ediyor. Ayrıca diyet açısından 100 gram kestanenin günlük ihtiyacın yüzde 21'ini karşıladığını hatırlatan uzmanlar, kestanenin içerdiği toplam yağ miktarının diğer kuru yemişlerden az olduğunu söylüyor.

Kestanenin tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içerdiğinden hastalıklar için koruyucu olduğunu paylaşan uzmanlar, LDL kolesterolü düşürdüğünü, kalbi koruyan HDL'yi ise arttırdığını açıklıyor. Ayrıca kestanenin kolesterolü dengelemede ve koroner kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Kestanenin C vitamini açısından oldukça zengin bir besin olduğunu belirten uzmanlar, 100 gram kestane günlük ihtiyacın yüzde 72'sini karşıladığını, içerdiği antioksidan bileşenler ve C vitamini sayesinde serbest radikallerden vücudu koruyarak bağışıklığı güçlendiğini paylaşıyor.

B kompleks vitaminleri açısından zengin olmasından dolayı da büyüme ve gelişmeyi destekler, kırmızı kan hücreleri oluşumuna yardımcı olur. Ayrıca gribe karşı da koruyucu özelliğe sahiptir.