Yanlış ya da fazla ilaç kullanımı sonrasında acil müdahale gerektiren ciddi problemler ortaya çıkabilir.

Astım Hastalığının Zararlı Etkilerinden Nasıl Korunulur?

Nefes darlığı, solunum sırasında ıslık sesi, göğüste sıkışma ve öksürük şikayetlerinden biri tespit edildiği zaman, özellikle de geceleri şiddetli öksürük ile uyanma durumu varsa mutlaka bir hekime muayene olmak gerekiyor.

Hastaların, astım krizlerini tetikleyen sebepleri çok iyi tespit etmeleri gerektiğini belirten uzmanlar, heyecanlanma, egzersiz, boya ve parfüm kokusu gibi bazı kimyasallar, ani sıcaklık değişimleri, kirli hava, sigara ve egzoz dumanı, kedi köpek gibi tüylü hayvanlar, polenler, evdeki tozlar, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlar gibi çeşitli etmenlere karşı önlem alınması gerektiğinin altını çiziyor. Kişiden kişiye değişebilen bu etkenlerin zararlı etkilerinden en iyi şekilde korunmak için bireyin öncelikle kendi vücudunu tanıması gerekiyor.

Astım Hastası Olanlar Ne Yapmalıdır?

Astım hastalarının, bulundukları odanın aşırı soğuk olmamasına, yastık, yorgan ve yün gibi eşyalardaki akarların temizlenmesine dikkat edilmesi gerekiyor. Gıda temelli bazı alerjik maddelerden uzak durmak gerekiyor. Yiyeceklerden kaynaklanan astımda dondurulmuş gıdalar, proteinler ve hazır yemeklerdeki katkı maddeleri tetikleyici etki yaratabiliyor. Bu gıda malzemelerinin uzun ömürlü olmaları amacıyla kullanılan sülfitler astım krizlerini artırıyor.

Bunun dışında aşırı alkol ve tuz tüketimi de mide sıvının yemek borusunun içine kaçmasına sebep olarak gastrik astıma yol açıyor. Reflü adı verilen bu rahatsızlıktan kaynaklanan astım krizlerinden korunmak için hafif öğünler tüketmek gerekiyor. Astım tedavisinde sağlıklı beslenmenin oldukça önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, E, C ve A vitamini bakımından zengin olan besinler tüketmeyi tavsiye ediyor.