Ayrıca uzmanlar aspartamın beyinin uyarılabilirliğini arttırdığını, sinirlilik ve stres katsayısında artışa neden olduğunu da ifade ediyor.

İçinde hem kafein, hem şeker veya tatlandırıcı bulunduran kola ve benzeri kutu içeceklerin de kişileri hem gergin hem de sinirli yaptığını paylaşan uzmanlar, bu konuda dikkatli olunmasını tavsiye ediyor.

Uzmanlar bağırsaklardan emilim sırasında şekerli besinler ile karbonhidratların arasında yani ekmek, nişasta ve makarnanın bir farkı olmadığını kaydederken, tüm karbonhidratların tekli şekerlere indirgenerek emildiklerini paylaşıyor. Şekerli besinler için uzmanlar tarafından dile getirilen tüm noktaların karbonhidratlar içinde geçerli olduğunu kaydediyor. Ayrıca paketli ürünlerde katkı maddeleri ve yapay tatlandırıcıların bulunması da sinirlilik halini arttırır.

Uzmanlar tüm bu besinlerin yanı sıra gluten içeren gıdaların çoğunlukla rafine karbonhidrat veya işlenmiş ürün oldukları için insülin salgılanması ve şekerli ürünlerde olduğu gibi kan şekeri düşmeleri ve stres cevabının ortaya çıkmasına neden olduklarını ifade ediyor.

Gluten ayrıca bağırsakta artmış bağırsak geçirgenliğine neden olarak hem vücutta hem de beyinde enflamasyona neden olur. Bu ise hem stresi artırır hem de uykuyu bozarak, sizi daha sinirli ve gergin yapabilir.

Gluten hassasiyeti olan hastalarda gluten, depresyon ve anksiyete bulgularını artırabilir, uyku kalitesini bozabilir.