Aracı Kurum Nedir?

Aracı kurumlar yatırımcıların verdiği emirlerin borsaya bildirilmesinde önemli rol oynarlar. Kısacası aracı kurumlar alıcı ve satıcıyı buluşturan kuruluşlardır. Aracı kurumlar, halka açık anonim şirket olarak kurulurlar. Bu kurumlar belli bir komisyon oranı ile çalışırlar. Bu sebeple, bir aracı kurum seçerken komisyon oranlarına dikkat etmekte fayda vardır.

Bir aracı kurumla alım ve satım işlemi yapmak için ise aracı kurumla çerçeve sözleşme imzalanması gerekmektedir. Hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılar borsadaki arz ve taleplerini aracı kurum vasıtası ile gerçekleştirirler.

Aracı kurumların hisse senetlerinin nama yazılı olması, sermayelerinin güçlü olması ve piyasa itibarının güçlü olması gerekmektedir. Alım ve satıma aracılık eden bu kuruluşların sermaye piyasasında önemli rolleri bulunmaktadır.

Aracı Kurumun Faaliyet Konuları Nelerdir?

Borsada alıcı ve satıcı işlemleri Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından düzenlenmekte ve denetlenmektedir. SPK tarafından yetkilendirilen aracı kurumların faaliyetlerini ise şu şekilde sıralanabilir:

-Gerek halka arz ile gerekse halka arz edilmeksizin satışa sunulan sermaye piyasası araçlarının, menkul kıymetlerin, türev araçların satışına aracılık etmek,

-İkincil piyasalarda satış amaçlı piyasaya sunulan sermaye araçlarının satışına aracı olmak,

-Yatırım danışmanlığı hizmeti sunmak,