Türkiye'de herhangi bir hastalıkla hastaneye başvuran 10 bireyden 3'ünün reçetesine antibiyotik yazılıyor. Antibiyotik kullanımının tüm Türkiye ve dünyada bu kadar yağın olması ilaca karşı direnci artırırken 2050 yılında antibiyotik direncine bağlı ölümlerin tüm dünyada 10 milyonun üstünde olması bekleniyor.

ACABA SUÇ KİMDE?

Ajans press'in antibiyotik kullanımı ve antibiyotik kullanımına bağlı olarak gelişen dirençle ilgili medya araştırmasına göre her 10 reçeteden 3'ünde antibsiyotik tipi ilaçlar yazıldığı tespit edildi.

DİRENÇ ORANLARI HIZLA YÜKSELİYOR

Yoğun antibiyotik tüketimine bağlı direnç oranlarının yükse olduğu ülkemizde direnç sebebiyle antibiyotik tüketimine bağlı direnç oranlarının yüksek olduğu ülkemizde direnç sebebiyle antibiyotik kullanımı gerektiren hastalıklarda bile tablet şeklinde bir antibiyotik dahi verilemediği ortaya çıktı.

PRNet'in bu içinde gerçekleştirdiği medya analizine göre antibiyotik konulu 12 bin 713 haberin medyaya yansıdığı saptandı.

DÜNYA BİRİNCİSİYİZ

Bakterilerin neden olduğu hastalıkları iyileştirmek için kullanılan antibiyotikler, artık küresel bir tehlike haline gelmeye başladı.

En ufak hastalıklarda dahi antibiyotiğe karşı dirençli hale gelmesi artık o antibiyotiği bakterilerin yol açtığı tedavilerde kullanılamayacağını anlamına geliyor.

ANTİBİYOTİK ÖLÜMLERİ AÇIK ARA ÖNDE

Günümüzde yılda 700 bin kişinin antibiyotik direnci sebebiyle hayatını kaybettiği dünyada, Türkiye antibiyotik kullanımında açık ara önde yer alıyor.

Sağlık sektöründe yapılan öngörülere göre 20150 yılı itibariyle kanserden 8 milyon kişinin hayatını kaybetmesi beklenirken bu rakam antibiyotik direncinde 10 milyon kişiyi bulacak, diğer bir değişle antibiyotik direncinden ölenlerin sayısı kanserden ölenlerin sayısını geçecek