Android' in yeni sürümü 9.0, Google isimlendirmesi ile P, geliştiriciler tarafından paylaşıldı.

Mikrofon Ve Kameraya Kısıtlama

Yeni sürümde ilk olarak güvenlik konusunda iyileştirmeler dikkat çekiyor. Android P bazı uygulamaların kamera ve mikrofon erişimlerini kısıtlamış. Bu sayede kamera ve mikrofon kullanmasını yetkilendiren uygulamalar çalışmıyor ve sistem otomatik olarak kamerayı ve mikrofonu kapatıyor. Bu sayede Google' ın dinleme iddialarında son bulmuş oluyor.

Çentikli Telefon

Google 3 farklı çentikli ekran desteği sunuyor. Telefonlarda kullanılan çentik büyüklüğüne göre üreticiler bunlardan herhangi birini seçebiliyor. Bu sayede işletim sistemleri, çentik boyutları farklı olan Huawei P20, Essential Phone ve Asus Zenfone 5Z gibi telefonlara kolayca adapte olabiliyor.

Bildirimlerin Düzenlenmesi

Bildirim ekranında yapılan önemli değişikliklerden birisi görsel ile ilgili. Bu sayede kullanıcıya gelen fotoğraflar ve emojiler rahatlıkla görüntülenebilecek. Bir sonraki yenilik ise kontrol edilen bildirimler üzerine. Android kullanıcıları bu sayede sadece gelen bildirimin son satırını görüyor. Sistemde hızlı otomatik yanıtlama özelliği de bulunuyor. Yani bu sayede uygulamaya girmeden bildirim çubuğu üzerinden mesajlar cevaplanabiliyor.

Ekran Kesme Desteği

Kabul olan bir kullanıcı deneyimi olması için, işletim sistemi optimizesini sağlayan Google, '' Ekran Kesme Desteği'' diye tanımlandırdığı çentik sisteminin; geniş, uzun ve kısa olarak 3 çeşidi hazırlandı.

Ses Kontrol Menüsü

Android neredeyse ilk sürümlerinden beri ses açma ve kapama menüsünü hiç değiştirmemişti. Normalde üst kısımda yer alan menü, artık ekranın sağ kısmında yer alacak.