Evrimsel tarih boyunca, tüm yaşamları boyunca bir arada duran iki ortak olarak varlık sürdürmüştür. Partnerden biri yiyecek ve kaynak arayışına girerken diğeri yavrulara besin sağlamıştır. Böyle sadık bir yaşam tarzının birçok avantajı vardır. Peki neden bazı insanlar sevdiklerini söyledikleri halde eşlerini aldatır?

Aldatan İnsan Ne Hisseder?

İnsan mutluluğunu ve zevk duygularını inceleyen bir bilimsel araştırmada, vücuttaki güçlü hormonlardan biri olan dopaminin aldatmada etkili olduğu düşünülmektedir. Dopamin reseptörlerinin genetik kodlaması, bir kişinin sadakatlerinde önemli bir rol oynar. Mutluluk hormonu olarak da adlandırılan dopamin, egzersiz yapmak, yemek yemek, seks yapmak gibi zevkli aktivitelerin ardından salınan bir kimyasaldır.

Dopamin reseptörünün uzun çeşidine sahip kişilerin, kısa çeşidine sahip olan bireylere kıyasla, ortaklarını aldatma olasılıkları % 50 daha fazla bulunmuştur. Uzun çeşidine sahip insanlar heyecan arayan ve bağımlılık yapan davranışlarda bulunma eğilimindedir. Vasopressin denilen bir hormon da aldatmada önemli bir rol oynar. Bu hormon, güven, sevgi ve empati duygularını etkileyen oksitosine oldukça benzerdir. Bu nedenle daha yüksek vazopressin seviyelerine sahip bir kişinin daha sadık olma olasılığı daha yüksektir.

Pek çok sadakatsizliğin ardında yatan genel bir neden ise paradır. Para, insanların ortaklarını aldatmaları için çok yaygın bir sebeptir. Eşlerinden çok daha fazla para kazanan erkeklerin aldatması daha olası bulunmuştur. Her zaman bu doğru olmasa bile her iki tarafın kazancı benzer olduğunda aldatma şansı önemli ölçüde düşmektedir.