Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Hastalığı yani AIDS, her yıl dünyada milyonlarca insanın yaşamını yitirmesine sebebiyet veriyor. Vücudun bağışıklık sistemini harap eden HIV isimli virüsle ortaya çıkan ve bağışıklık siteminin çökmesine, vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele edemez hale gelmesine sebebiyet veren bu hastalığın kansere de yol açtığını paylaşıyor.

Uzmanlar doğru tedavi uygulandığında AIDS hastalarının yaşam kalitelerinin ve sürelerinin önemli ölçüde iyileştirilebildiğini işaret etse de bilinçli olmanın bu hastalığın bulaşmasına ve yayılmasına en büyük engel olacağını hatırlatıyor.

HIV'in bulaştıktan sonra 10-15 yıl boyunca bile belirti vermeyebileceğinin altını çizen uzmanlar, HIV bulaştıktan sonraki erken dönemlerde ateş, lenf bezlerinde büyüme, faranjit, deri döküntüleri, bulantı, kusma, ishal, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı gibi AIDS'e özgü olmayan, hatta çoğunlukla griple karıştırılan belirtiler verdiğini dile getiriyor.

Söz konusu belirtilerin tedaviye ihtiyaç kalmadan iki ile dört hafta arasında geçtiğini ve bu dönemden sonrada AIDS'in bulaşıcı olmaya başladığını savunan uzmanlar, 6-12 hafta arasında ise vücutta anti-HIV antikorlarının oluşmaya başladığını kaydediyor. Fakat bu antikorların hastalığın ilerlemesini durdurucu etkisi bulunmadığını dile getiren uzmanlar, bu dönemden sonra sessizlik dönemine giren AIDS'in hastaların yaklaşık yüzde 40 veya 50'sinde lenf bezlerinde büyüme dışında bir belirti vermediğini ifade ediyor. Bu dönemin yaklaşık olarak 8 ile 10 sene boyunca devam ettiğini paylaşan uzmanlar, bu dönemin sonunda hastalığın yeniden belirti vermeye başladığını erken dönemde baş ağrısı, kilo kaybı, halsizlik, nedeni bulunamayan ateş, uzun süren ve tedavi edilemeyen ishal, deri döküntüleri, yaygın ve sık herpes (uçuk) enfeksiyonları ve ağızda mantar enfeksiyonların söz konusu olduğunu kaydediyor.

Daha sonraki dönemde ise hastalarda, bağışıklık sistemi sağlam olan kişilerde enfeksiyon yapmayan bazı virüs, parazit ve mantarların sebep olduğu enfeksiyonlar görülmeye başlandığının altını çizen uzmanlar normal kişilerde sık rastlanmayan beyin lenfoması ve kaposi sarkomu gibi bazı özel kanser türlerinin de AIDS hastalarında belirebildiğini açıklıyor.