Türkiye büyük bir deprem ülkesi. 17 Ağustos depremini tecübe eden Türkiye, deprem tedirginliği yaşuyor. Yaşadığı bölgenin deprem riski taşıyıp taşımadığını merak eden vatandaşlar AFAD'ın yeni uygulamasını internet üzerinden araştırmaya başladı. Peki AFAD deprem riski haritası nedir? Nasıl çalışıyor? Adres üzerinden deprem sorgulama yapmak mümkün mü? İşte yeni uygulamayla ilgili merak edilen tüm noktalar...

Türkiye'nin deprem gerçeği vatandaşları tedirgin ediyor. Herkes yaşadığı yerin deprem riski nedir merak ediyor ki güncel bir Türkiye deprem riski haritası hazırlandı. Resmi Gazete'de Türkiye Deprem Tehlikesi Haritası'nın hazırlandığı ve depreme karşı alınacak önlemlerin, güçlendirme çalışmalarının vb. Buna haritaya göre yapılacağı açıklanmıştı. Ayrıca açıklamada deprem riski sorgulama olanağı sağlayacak haritanın online olarak AFAD'ın internet sitesinde yayımlanacağı da belirtilmişti!

DEPREM RİSKİ SORGULAMA

Kirli Para Skandalında Kılıçdaroğlu'nun Sessizliği Kirli Para Skandalında Kılıçdaroğlu'nun Sessizliği

AFAD yani AFET ve ACİL Durum Yönetim Başkanlığı bünyesinde yayımlanan deprem riski sorgulama haritasına aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz. Henüz test aşamasında olan haritayı kullanabilmek için bulunduğunuz yerin koordinatlarını girip raporlama butonununa tıklayarak söz konusu yerin deprem riskini görebilirsiniz.

Koordinat öğrenme: Bulunduğunuz yerin koordinatlarını ise Google Haritalar uygulaması ile öğrenebilirsiniz. Google'ın haritalar uygulamasında deprem riskini öğrenmek istediğiniz yeri işaretleyin. İşarete sağ tıklayıp "Burası neresi" seçeneğine girerseniz ekranın alt kısmında söz konusu yerin koordinatlarını görebilirsiniz.

RİSKLİ BÖLGELERDE ARTIŞ

Haritada İstanbul'da tehlikeli yerleri gösteren kırmızı alanlardaki artış dikkat çekti. AFAD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, 'Yeni haritada artık yerel zemin koşulları da dikkate alınıyor. Kadıköy, Çamlıca, Beykoz civarında zemin sağlam, çünkü ana kayalar var zemininde ama biraz daha kuzeye çıkılınca Şile civarında daha dayanıksız zeminler söz konusu. Fay hattıyla beraber zemin koşulları da dikkate alındığı zaman renklerde bazı değişiklikler yaşandı' dedi. İstanbul'da 1999 yılında yaşanan depremden sonra, adaların içinden kırılmamış bir hat kaldığına dikkat çeken Tatar, bu hatta en yakın kıyı şeridinin koyu kırmızı renkte gösterildiğini ifade etti.

AŞIRI YOĞUNLUK SİTEYİ ÇÖKERTTİ

Vatandaşların yoğun ilgisinin beklendiği deprem haritasında an itibariyle (20 Mart 2018, 10.00) ulaşılamıyor. Haritanın açılmama sebenin yoğunluk mu yoksa test aşamasında olduğundan erişime kapatılması mı olduğu bilinmiyor.