Belli kan türlerine sahip kişilerin hava kirliliğinden daha fazla etkilendiği ortaya koyan Amerika Birleşik Devletleri'ndeki araştırmada 14 yıllık hasta verileri baz alındı. Amerika Utah'daki Intermountain Tıp Merkezi'nde yapılan çalışmada, A, B ve AB kan grubuna sahip kişilerin hava kirliliğinden daha fazla etkilendiği saptandı.

Ayrıca çalışma, A, B veya AB kan türlerine sahip kişilerin, 0 kan türüne kıyasla yüksek risk taşıdıklarını gösterdi. Bilim insanları, bir süredir kirliliğin kalp krizi olasılığını artırdığını bildiklerini ancak riskin kan türlerine göre arttığını ilk kez araştırdıklarını açıkladı.

Araştırmaya göre A, B veya AB kan türlerine sahip olan kişilerin kalp krizi, göğüs ağrısı gibi rahatsızlıklara yakalanma riski 0 grubuna oranla yüzde 40 daha fazla.

Çalışmayla ilgili açıklama yapan Dr. Benjamin Horne, "Sigara içmeyen hastalarda kalp krizi ve kirlilik arasındaki ilişki paniğe kapılmak için bir neden değil. Ancak bunun farkında olunması gerekiyor" yorumunda bulundu.

Uzmanlar A, B veya AB kan türüne sahip olanların kirlilikten uzak durması gerektiğini, egzersizi bile kapalı ortamda yapmaları gerektiğini dile getirirken araştırma sonuçları önümüzdeki günlerde California'daki Amerikan Kalp Derneği Bilimsel Toplantıları'nda sunulacak.