Çocukların Sokak Oyun Kültürü

Türk toplumunda, geçmişten bu yana sokak ve oyun kültürü çocukların hayatında önemli bir yer tutmuştur. Evde görev paylaşımı yapılana kadar çocuklar günün her saatini sokakta oyun oynayarak geçirir. Önceden çelik çomak, simit gibi oyunlar varken 90'lı yıllarda bu oyunlar biraz da teknoloji ile harmanlanmıştır. Oyun kültürünün değişmesinde kentlerin nüfusunun artması ve oyun alanlarının azalması olmuştur.

Popüler Olan Çocuk Oyunları Hangileridir?

90'lı yılların popüler oyunları olan sek sek, saklambaç, köşe kapmaca, hırsız-polis, simit gibi oyunların yanında tetris, atari ve oyun makineleri çocukların hayatında önemli bir yer tutmuştur. Bu dönem ayrıca bilgisayar oyunlarının popüler olduğu bir dönemdir. En çok hatırlanan oyunlardan olan Süper Mario, Volfied, Bomber, Alaattin Kaçış, Okçu hala akıllardan silinmemektedir.

Bunların dışında beş taş, üçtaş, dokuztaş, ortada sıçan gibi oyunlar da çocukların en gözde oyunları olmuştur. Oynanan oyunlara baktığımızda oyunların parçaları taş, ağaç parçaları, boş alanlar, ip ve top olmuştur. Bu oyunlar çocukların rahatça hareket edebildiği alanlarda oynandığı için daha özgür bireyler yetiştirmek için daha etkili olmuştur.

Oyun alanlarının daralması çocukların sosyalleşmenin de önüne geçmiş ve daha kasıtlı bir arkadaş çevresine sahip olmuşlardır. Hatta günümüzde bu durum daha da kötü bir hal almış ve çocuklara oyun oynayacak bir alan kalmamıştır. Alışveriş merkezi kültürü yaygın hale geldiği için çocuklar buna ayak uydurmuş, alışveriş merkezlerinin oyun bahçelerinde vakit geçirir olmuştur. Sonuçta çocuklar kocaman alanlardan küçücük ekranlara taşınmışlardır.