40 yaşını geçtiyseniz, özellikle bazı hastalıkların erken teşhisi ya da önlenmesi için aşağıda belirteceğimiz 10 testi yaptırmanız gerekiyor.

-Açlık kan şekeri takibi: Diyabet hastalığı 45-65 yaşları arasındaki kişilerde 3 kaç, 65 yaşın üstünde kişilerde 4 kat artış gösteriyor. Dünyanın globalleşen hastalıklarından biri olan diyabet için, hiçbir şikayetini olmasa bile açlık kan şekeri takibi yaptırmanız şart.

-Tansiyon kontrolü: Ülkemizde her 3 kişiden 1'i hipertansiyon hastası. Tek başına bile büyük sorunlar oluşturan Hipertansiyon diyabet ve kalp gibi hastalıklarla birleştiği zaman ciddi sorunlara yol açabiliyor. 40 yaşını aşmış kişilerin düzenli tansiyon kontrolü yaptırmaları şart.

-Kolesterol ölçümü: Kolesterol düzeyi özellikle kalp ve damar sağlığı açısında büyük önem taşıyor. Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmak için düzenli bir şekilde kolesterol ölçümü yaptırmak gerekiyor.

-Kalp hastalıkları taraması: 40 yaşından sonra kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski 10 kat artış gösteriyor. 40 yaşını aşmış olan kadın ve erkeklerin ayrıntılı bir kalp ve damar hastalıkları açısından kontrolden geçmesi gerekiyor. Erken tanı çok önemli.

-Kolonoskopi: 40 yaşından sonra kalın bağırsak kanserine yakalanma riski 3 kat, 50 yaşından sonra ise 10 kat artış gösteriyor. Erken teşhiste büyük ölçüde tedavi etmek mümkün olduğu için mutlaka kontrolden geçmek gerekiyor.

-Akciğer filmi: 40 yaşından sonra yapılması gereken testlerden birisi de akciğer filmi çektirmektir. Akciğer kanserinde erken tanı oldukça önemlidir. Özellikle sigara içen kişiler 40 yaşından sonra her yıl düzenli bir şekilde akciğer filmi çektirmeleri gerekmektedir.

-Mamografi: 40 yaşını geçmiş tüm kadınların mamografi çektirmesi şarttır. Kadınlardan en çok görülen kanser türlerinden biri olan meme kanserinin erken tanısı, kanserin tedavisi açısından oldukça önemlidir. Tüm kadınların 40 yaşından itibaren her yıl mamografi çektirmesi gerekiyor.

-Pap smear testi: 40-50 yaş arasındaki kadınların rahim ağzı kanserine yakalanma riski 10 kat artıyor. O sebepten dolayı Pap smear testini yaptırmak zorundasınız.

Kutupun Sessiz Yalnızlığı, Emily Jones Kutupun Sessiz Yalnızlığı, Emily Jones

-Kemik yoğunluğu ölçümü: Halk arasında 'kemik erimesi' olarak bilinen osteoporoz, kemik dokusunun zamanla bozulması ve kemiklerin zayıflaması sonucu ortaya çıkar. Bu da küçücük şeylerde bile kemiklerinizin kırılmasına neden olur.

-Prostat: Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinin başında gelen prostat kanserinin, yaşlanmayla birlikte görülme olasılığı daha çok artıyor. 50 yaşını aşmış her erkeğin prostat kanseri testi yaptırması gerekiyor.