TAMAMEN SIFIRDAN BİR OTOMOBİL

TÜBİTAK'ın üzerinde çalıştığı bu projenin tamamen hata olduğunu ve rafa kalktığını belirten yetkililer, Türkiye'nin otomübilinin temellerinin sıfırdan atılacağı mesajını verdiler.

Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan da 5 babayiğide isterlerse bu projeyi de kullanabileceklerini söyleyip, ''Ama istemezseniz de kullanmayın' diyerek mesajı verdi. Yani çok net 'kullanmayın sıfırdan yapın' dedi.

YERLİ OTOMOBİL 7 YILDAN BERİ GÜNDEMDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ocak 2011'de Başbakan iken TÜSİAD istişare Konseyi toplantısında iş dünyasından yüzde 100 yerli otomobil markası geliştirilmesi talebinde bulunmuş, babayiğitleri görev çağırmıştı. Ancak aradan geçen yaklaşık 7 yılda TÜBİTAK'ın bünyesinde gerçekleşen bazı çalışmalar dışında çok somut bir adım atılmadı, atılamadı.

CUMHURBAŞKANI İSTEDİ ONLAR EVET DEDİ

2016 yılı başında İsveçli Saab'dan 40 milyon Euro'ya satın alınan platform gündeme gelmiş, TIR'larla getirilen kamuflajlı araçlar çok tartışılmıştı. Yerli otomobil konusunda istenilen gelişme sağlanamaması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mayıs'ta katıldığı son TÜSİAD toplantısında, 'Şu salonda babayiğit çıkmıyorsa dükkanı kapayalım' çağrısı yaparak, yerli otomobil talebi yinelemişti.

MADE İN TURKEY

Ancak bu çağrısına da heyecanlı bir cevap alamamıştı. Erdoğan, bir hafta sona bu kez babayiğit arayışını TOBB genel kurulunda da devam ettirerek şunları söyledi.' Bir teklifim var. Bu milletin evladı olarak buna hasretim.

Gelin, şu yerli yüzde 100 otomobil 'Made in Turkey' olarak çıkarsın. Biz bu konuda yanındayız. Montajcılık bu millete yakışmıyor. Artık bu millet üretebilecek beyine de ürüne de sahip.'

5 BABAYİĞİT ORTAYA ÇIKTI

TOBB Başkanı Rıfat Hısarcıklıoğlu, Erdoğan'ın çağrısına hemen cevap verip, 'Sayın Cumhurbaşkanım biz bunu yaparız.

Siz yeter ki yanımızda olun. Siz bizim yanımızda olduktan sonra biz bunu yaparız' cevabıyla 'yerli otomobil' konusunda istekli olduklarını ortaya koymuştu.

Hisarcıklıoğlu'nun Erdoğan'a söz vermesinin ardından 5 ay sonra yerli otomobil için önemli bir aşamaya gelindi ve dün 5 babayiğit belli oldu.

YERLİ OTOMOBİL GİTTİ TÜRKİYENİN OTOMOBİLİ GELDİ

Dün otomotiv ve iş dünyasından 400'ün üzerinde davetlinin yer aldığı Külliye'de ki toplantıda atılan imzalarla yerli otomobil adına ilk kez somut adımlar atılırken, törende 'yerli otomobil' kavramının yerini 'Türkiye'nin otomobili'ne bırakması dikkat çekti.

TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİ İLE TANIŞACAĞIZ

Bu değişimde 'yerli' kavramının yanlış anlaşılması etkili oldu. Çünkü yerli denildiğinde üretimdeki yerlilik oranları dikkate alınıyor bu da tartışma yaratıyordu. 'Türkiye'nin otomobili' denilerek bu sıkıntı aşılmış, gerekirse yurtdışından da teknoloji transferinin yolu açılmış oldu.

ÇÖPE GİDEN MİLYONLARCA EURO NE OLACAK?

Diğer bir tartışılan konu ise 40 milyon euro'ya İsveçli Saab'dan alınan platformun ve prototip araçların akıbetiydi.

TÜBİTAK'ın üzerinde çalıştığı bu projenin tamamen hata olduğunu ve rafa kaltığını belirten yetkililer, Türkiye'nin otomobilinin temellerinin sıfırdan atılacağı mesajını verdi.

Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan da 5 babayiğide isterlerse bu projeyi de kullanabileceklerini söyleyip, 'Ama istemezseniz de kullanmayın' diyerek mesajı verdi. Yani 'Kullanmayın, sıfırdan yapın' dedi.