Türkiye hakkında İnterpol'den 'Kırmızı Bülten' çıkarılmasını talep ettiği, terör örgütü PYD'nin eski eşbaşkanı Salih Müslim, Çekya'nın başşehri Prag'da yakalandı.

MİT PRAGDA OLDUĞUNU TESPİT ETTİ

Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre İnterpol, Türkiye'nin talebi doğrultusunda Kırmızı Bülten çıkarmadığı için Müslim bu kapsamda yakalanmadı. Türk güvenlik kaynakları hakkında Twitter'dan yapılan paylaşımlardan Prag'da olduğu anlaşılan Müslim'in yakalanıp tutuklanması ve Türkiye'ye iadesi için Çek makamlarından talepte bulundu. Çek makamlarının Ankar'nın talebi üzerine Müslim için 'geçici tutuklama (temporary arrest) işlemi yaptığı öğrenildi.

KIRMIZI BÜLTENLE ARANIYORDU

Adalalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin eski eşbaşkanı Müslim'in Çekya'dan iaedesine ilişkin çalışma başlatıldığı bildirildi. Açıklamada, Müslim hakkında Ankara Güvcenpark'taki terör saldırısı sebebiyle Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, nitelikli olarak kasten adam öldürmek, nitelikli olarak kasten adam öldümeye teşebbüs, mala zarar verme, kamu malına zarar verme ve tehlikeli maddeleri nakletme suçlarından kamu davası açıldığı hatırlatıldı.

MAHKEME KARARI VERİLMİŞTİ

Mahkemece Müslim hakkında yakalama kararı çıkarıldığı belirtilen açıklamada, Kırmızı Bülten talep edildiği bilgisine yer verildi. Müslim'in Çekya'da bulunduğu belirlenince harekete geçildi. Çekya'nın da taraf olduğu 'suçluluların iadesine Dair Avrupa Sözleşmesi' hükümleri uyarınca iade talepnamesi gönderileceği ifa edildi.

11 ŞUBAT'DA KIRMIZI BÜLTENE GİRDİ

İçişleri Bakanlığı, terör suçlarından arananlar listdesini 11 Şubat tarihinde güncelleyerek Müslim'i de eklemişti. Aranan teröristler listesinin 'kırmızı kategorisi'ne eklenen Müslin'in başına 4 milyon lira ödül konulmuştu.