Kazananlar Jacques Dubochet, Joachim Frank ve Richard Henderson, insanların hayatın en temel parçalarının bir kısmının fotoğraflanmasına imkan vererek inanılmaz detaylarla küçük şeyleri görmelerini sağladı.
Bilim adamları çalışmalarını yapana kadar ölü hücreleri görmek için elektron mikroskoplarının kullanılması mümkün olmuştu, çünkü kullanılan güçlü ışın canlı materyali yokediyor. Fakat araştırmacıların üstesinden geldiği bu problem, bilim adamlarının moleküllerin nasıl çalıştığına dair anlayışlarında boşlukları doldurmalarını sağladı.

İsveç Kraliyet Akademisi, kriyo elektron mikroskopisi adlı yöntemin, araştırmacıların "biyomolekülleri dondurarak" daha önce hiç görmedikleri süreçleri görmelerini sağladığını söyledi.Akademi, "Büyük bir hızla gelişen biyokimyayı heyecan verici bir gelecek bekliyor." ifadelerini kullandı.

JACQUES DUBOCHET KİMDİR?

Dubochet, 1942'de İsviçre'de dünyaya geldi. Cenevre ve Basel'de eğitim gören Dubochet, halihazırda Lozan Üniversitesinde görevine devam ediyor.

JOACHIM FRANK KİMDİR?

1940'ta Almanya'da dünyaya gelen Frank, 1970'te Münih Üniversitesinden mezun oldu. ABD'de yaşayan Frank, New York'taki Columbia Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışıyor.

RICHARD HENDERSON KİMDİR?

Henderson, 1945'te İngiltere'de dünyaya geldi ve 1969'da da Cambridge Üniversitesinden mezun oldu. Henderson, Cambridge'de Moleküler Biyoloji alanında çalışmalarını sürdürüyor.

Dubochet, Frank ve Henderson, 9 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 4 milyon lira) tutarındaki ödülü paylaşacak. Üç bilim adamına, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül töreninde birer diploma ve altın madalya da verilecek.

Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi yarın belli olacak. Norveç Nobel Komitesi cuma günü Barış Ödülü'nün, İsveç Kraliyet Bilim Akademesi de pazartesi günü Ekonomi Ödülü'nün sahiplerini açıklayacak.