Şifremi unuttum | Üye Ol
    GÜNDEM   |  SİYASET   |  SPOR   |  DÜNYA   |  EKONOMİ   |  MAGAZİN   |  MEDYA   |  EĞİTİM   |  SAĞLIK   |  TEKNOLOJİ   |  YEREL HABER   |  FOTO GALERİ 
   
 
 
 
TEKNOLOJİ
Google'dan Vivaldi'ye jest!
Google dan Vivaldi ye jest!
 
Google, dünyaca ünlü Konçerto ustası Antonio Vivaldi'nin doğum gününe özel bir doodle hazırladı.
04 Mart 2010 Perşembe 11:25
  Paylaş
 Facebook Google TwitThis StumbleUpon del.icio.us Reddit NewsVine Ma.gnolia Technorati Digg Mixx

Giovanni Vivaldi ve Camilla Calicchio"nun ilk çocuğu olarak 1678'te Venedik"te dünyaya geldi. Lakabı Kızıl Rahip"ti. Babası, önceleri berberlik yapmış, daha sonra ise başarılı bir kemancı olmuştu. Vivaldi, ilk müzik eğitimini babasından almıştır. Annesi ise bir terzinin kızıydı.

Bir papaz eğitimi alan Antonio Vivaldi 1703 yılında resmi ilk görevine atandı. Ama aynı yıl başka bir işe daha girdi. Ospedale della Pietà adındaki bir kızlar yetimhanesinde keman öğretmeni oldu. Buradaki görevi yetim ya da sakat kızlara keman çalmayı öğretmek ve onlara konserlerde seslendirmeleri için her ay iki konçerto yazmaktı. 1709 yılında bu görevinden ayrılmak zorunda kaldi. Bu dönemde Vivaldi besteci olarak dikkat çekmeye başladı. Op. 1 sonat seti 1705 yılında yayımlandı.

1709'da Op. 2 keman sonatı'nı Danimarka Kralı IV. Frederik'e ithaf eden Vivaldi, bu sıralarda konçerto yazmaya başlamıştır. Hollandalı yayıncı Estienne Roger, Vivaldi"nin 12 konçertodan oluşan L'estro Harmonico adlı eserini yayımladı. Bu dönemin en etkili müziksel yayını oldu. Almanya dışına hiç çıkmayan Bach"in müziğinin İtalyan yanının oluşmasında önemli bir yeri vardır. 1714"te Vivaldi"nin konçertolarını duyan Quantz, Albinoni ile birlikte Vivaldi"ye konçertoda reform yapmaları için ödenek bağlamıştır.

1723 ile 1724"te Roma"daki karnaval mevsimi için üç opera yazdı. Yine 1723"te Vivaldi, Pieta"nın yöneticileriyle ayda iki konçerto besteleme konusunda anlaştı. 1725"te yazdığı eseri Op. 8, Il cimento dell'armonico e dell'inventione ile ünü daha da yayıldı. Bu yıllarda opera sanatçısı Anna Giraud ile ilişkisi başladı.

1737"de görevde yaptığı Ferrara"nın yöneticileriyle Vivaldi arasında sergilenecek operaların seçimi konusunda çıkan anlaşmazlık Vivaldi"nin işinden olmasına yol açtı. Bu olayın ardından Vivaldi, Amsterdam"a yerleşti. 1741"de Graz"da Anna"yı dinlemek için Avusturya"ya yaptığı yolculuğu sırasında Viyana"da konakladığı bir dulun evinde öldü. Hemen aynı gün mezarlığına gömüldü.

Vivaldi"nin 500"den fazla konçertosu vardır. Yazdığı konçertolarıyla konçertonun babası diye anılır. Farklı enstrümanlardan yararlanmayı çok seviyordu. Hiç kimse viyolonsel'den solo enstrüman olarak onun yararlandığı kadar yararlanmamıştır. Fransız Barok müziğinde nefesli çalgılar ağırlıktayken, onun müziğinde yaylı çalgılar önem kazanır. 230 keman konçertosunun yanında, flüt, obua, çello, viyola, mandolin konçertoları vardır. Klasik müzikle ilgisi olmayanların bile bildiği Dört Mevsim Konçertosu en sevilen eseridir. Kendisinin 94 tane opera yazdığını söylemesine karşın, bunların ancak 50"si günümüze ulaşabilmiştir. Bitmek tükenmek bilmeyen bir müzik dehası olan Vivaldi"nin hırslı ve güçlü kişiliği, müziğine de yansımıştır.

Vivaldi'nin adı yüzyılımıza dek pek tanınmadı. Ancak 1920'den sonra yapılan araştırmalar sonucunda Vivaldi'nin yüzlerce eseri gün ışığına çıkmaya başladı.

Eserleri

Vivaldi'nin Amsterdam'da basılmış eserleri 100 konçerto ve 40 sonattır. Besteciliğindeki yaratıcılık ve çeşitlilik inanılmaz boyuttadır. 94 opera yapıtı olduğu rivayet edilir ancak bugüne kadar sadece 19 tanesi bilinmektedir. 500 kadar konçerto yazdığı sanılmaktadır.

Vivaldi hayalinde canlandırdığı resimleri müzik haline getirmiştir. Eserlerinde, hayallerine verdiği başrolü açıklayıcı sonelerle destekler. En ünlü eseri sayılan Op.8 içerisindeki Dört Mevsim konçertosunda mevsimler kendi özellikleri ile anlatılmıştır. Vivaldi'nin bu muhteşem eseri uzun yıllar sonra Beethoven'a da ilham kaynağı olmuş ve Pastoral Senfoni bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Kaynak:internethaber



Bu haber 56 defa okunmuştur.
 Yorumlar -  Yorum ekle

Bu haber henüz yorumlanmamış...

 Kategorideki diğer haberler 
 

Mars'ta şimdi de 'goril' bulundu
 

Vista kullanıcılarına kötü haber
 

Otomatik pilotlu sirke sineği
 

Internet Explorer kullananlar dikkat!
 
 

Öğrenciler hasta bakıcı robot yaptı
 

İşte 27 sıfırlı sayıya verilecek isim
 

Google Wikipedia'ya 2 milyon $ bağışladı
 

USB virüsleri dehşet saçıyor
 
 

Avatar'ı 3 kesmedi 4 boyutlu izleyecekler
 

"şimdilik" Internet Explorer kullanmayın
 

Yeni Google Chrome çeviri yapıyor
 

Çöplüklerde biriken atıklardan, uçak yakıtı
 
 

Öncü Kuruluşların CIO’ları biraraya geliyor!
 

Casper Minibook 3 yeni model
 

Ev ağlarını koruyan Kaspersky PURE
 

Türkiye’nin beklediği kampanya başlıyor
 
 
 
 
Naif KARABATAK

Sizde eski askerleri ne yaparlar?
 
 
 
 
 
Eshabil ÜSTÜNDAĞ

HEDEFTEKİ ADAM (Muharrem İnce)
 
 
   
 
  HAVA DURUMU

Hava Durumu ISTANBUL
16/9
Şehir Seç »   
 
  DÖVİZ KURLARI
   Alış  Satış  
  USD  1,4570  1,4640  
  EURO  2,1902  2,2008  
  GBP  2,4021  2,4147  
   ÇOK OKUNANLAR
   YAZARLAR
      Fethi AKAR
      Eshabil ÜSTÜNDAĞ
      Naif KARABATAK
      Mehti SARAÇ
      A. Raif Öztürk
      Gündoğdu YILDIRIM
      Fuat TÜRKER
      Yakup BONCUK
      Yasemin ERDEM
      Özlem Saraç
   ÇOK YORUMLANANLAR
   ANKET
Bu sezon play off'lara hangi takımlar girebilir ?
Eskişehirspor
Bursaspor
Gaziantepspor
Gençlerbirliği
Trabzonspor
Mersin İdman Yurdu
Diğerleri
   ŞANS OYUNLARI
21/01/2012
7-10-17-20-28-36
25/01/2012
14-16-20-28-31-2
 
   GAZETELER

 
 
ANA SAYFA   |   GÜNÜN TÜM HABERLERİ   |   MODA OLANLAR   |   ARŞİV   |   ZİYARETÇİ DEFTERİ   |   KÜNYE   |   REKLAM   |   CANLI YAYIN İZLE  |   İLETİŞİM
 
RSS | Add to Google Haberingundemi.com'da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Haberin Gündemi sorumlu tutulamaz.