Şifremi unuttum | Üye Ol
    GÜNDEM   |  SİYASET   |  SPOR   |  DÜNYA   |  EKONOMİ   |  MAGAZİN   |  MEDYA   |  EĞİTİM   |  SAĞLIK   |  TEKNOLOJİ   |  YEREL HABER   |  FOTO GALERİ 
   
 
 
 
EKONOMİ
Ev sahiplerinin dikkatine!
Ev sahiplerinin dikkatine!
 
2.600 liralık istisna tutarının üzerinde kira geliri elde edenlerin 25 Mart'a kadar vergi beyanında bulunması gerekiyor.
04 Mart 2010 Perşembe 10:02
  Paylaş
 Facebook Google TwitThis StumbleUpon del.icio.us Reddit NewsVine Ma.gnolia Technorati Digg Mixx

Kayıt dışı ile mücadeleyi artıran Maliye, ev sahiplerinin peşine düştü. Kira geliri elde edenlerden yapılacak tahsilatı artırmak için kapı kapı dolaşılacak. Öncelikli olarak 300 bin mükellefi bilgilendirecek olan Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Gayrimenkul Sermaye İradı (GMSİ) beyanlarının gönüllü olarak artırılmasını hedefliyor.

Yabancılardan oluşan dar mükelleflerle birlikte yaklaşık 350 bin ev için bilgilendirme yapacaklarını aktaran GİB yetkilileri, nisan ayından itibaren denetime ağırlık vereceklerini söyledi. Bu kapsamda öncelik İstanbul başta olmak üzere İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya gibi büyük şehirlere verilecek.

Mükellefleri kira beyannamesi vermeye davet eden yetkililer, "Bu yıl kira gelirlerinin vergilendirilmesini sıkı takip edeceğiz. 2 bin 600 liralık istisna tutarının üzerinde gelir elde edenlerin beyanda bulunması gerekiyor. Aksi takdirde bu miktarın da vergisini alacağız." dedi.

Örneğin yıllık 5 bin liralık kira geliri olan bir mükellef 2 bin 600 liralık istisna düşülüp geriye kalan miktarın vergisini ödüyor. Ancak beyanname vermediğinin tespit edilmesi halinde 5 bin liralık kazancın vergisini ödeyecek. Ayrıca bu kişiye vergi ziyaı ve özel usulsüzlük cezası kesilecek. 2010 yılında kayıt dışı ile etkin mücadele etmeyi planlayan GİB, denetime ağırlık veriyor. 25 Mart'ta beyan edilecek ve 30 Mart'ta ilk taksidin ödeneceği GMSİ için şimdiden bilgilendirme başladı.

Bu kapsamda 300 binin üzerinde rehber hazırlayan İdare, "Benim kira gelirinin vergilendirileceğinden haberim yoktu." gibi gerekçeleri de kabul etmeyecek. Banka ve PTT'ye yapılan kira ödemelerini sıkı takip ettiklerini aktaran Maliye'den üst düzey bir yetkili, "Artık hiçbir mükellefin bahanesi kalmadı. Vergi dairesi ve defterdarlıklarımız aracılığı ile 81 ilde hazırladığımız rehberler vasıtasıyla bilgilendirme yapacağız. Gerekirse kapı kapı dolaşıp kitapçık dağıtacağız. Bundan sonrası mükellefin bileceği bir iş. İstisna tutarının üzerindeki gelirinin vergisini ödemez ise cezasına katlanacak." uyarısında bulundu.

Gelir Vergisi Kanunu'nda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler "gayrimenkul sermaye iradı" olarak ifade ediliyor. Konutlarda her bir konut için 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenler ile işyerini kiraya verenlerin miktar sınırlaması olmaksızın ödemelerini banka veya PTT aracılığı ile yapmaları gerekiyor.

İŞYERİNİN İSTİSNASI 22 BİN LİRA

Gayrimenkul kira gelirinde istisna tutarı 2009 yılı için mesken kiralarında 2 bin 600 TL iken iş yeri kira gelirlerinde 22 bin lira. Bu miktarı aşanların beyanname vermeleri gerekiyor. İdare tarafından kaleme alınan rehber 2009'da, sahip oldukları mal ve hakları kiraya verenlere kira gelirine konu mal ve haklar, beyan edilecek kira tutarının hesaplanması, vergiden istisna kira tutarı, beyan edilen kira gelirlerinden indirilecek giderler, kira ödemelerinde vergi kesintisi ve ödenmesi gereken verginin hesaplanması konularında bilgi sunmak amacıyla hazırlandı.

Kaynak:internethaber



Bu haber 110 defa okunmuştur.
 Yorumlar -  Yorum ekle

Bu haber henüz yorumlanmamış...

 Kategorideki diğer haberler 
 

2010 yılı dekar ve kilogram prim miktarları belli oldu
 

BDDK'dan müdilere uyarı!
 

Enflasyon çift haneyi gördü
 

"Gündemimizde yeniden yapılandırma yok"
 
 

İç hat uçuşlarında bilet fiyatları geriledi
 

Ucuz et ve kıymaya dikkat!
 

Traktör sektörü Krizde daraldı
 

ABD şirketlerinin Türkiye korkusu!
 
 

Şubat ayı enflasyonu açıklandı
 

Ergün mutabakatın amacıyla ilgili şu bilgileri verdi:
 

Borsada altın yükseldi döviz düştü!
 

GAP'ta yatırımcıyı bekleyen fırsatlar!
 
 

Shell istasyonları Lipton Çay kazandırıyor
 

Hangi meslek işsiz bırakmıyor?
 

İngiltere'de 'sterlin' kötü durumda
 

Zam şampiyonu 'sivri biber'
 
 
 
 
Naif KARABATAK

Sizde eski askerleri ne yaparlar?
 
 
 
 
 
Eshabil ÜSTÜNDAĞ

HEDEFTEKİ ADAM (Muharrem İnce)
 
 
   
 
  HAVA DURUMU

Hava Durumu ISTANBUL
16/9
Şehir Seç »   
 
  DÖVİZ KURLARI
   Alış  Satış  
  USD  1,4570  1,4640  
  EURO  2,1902  2,2008  
  GBP  2,4021  2,4147  
   ÇOK OKUNANLAR
   YAZARLAR
      Fethi AKAR
      Eshabil ÜSTÜNDAĞ
      Naif KARABATAK
      Mehti SARAÇ
      A. Raif Öztürk
      Gündoğdu YILDIRIM
      Fuat TÜRKER
      Yakup BONCUK
      Yasemin ERDEM
      Özlem Saraç
   ÇOK YORUMLANANLAR
   ANKET
Cumartesi Günü Mesaisi'ni destekliyormusunuz?
Destekliyorum
Desteklemiyorum
   ŞANS OYUNLARI
21/01/2012
7-10-17-20-28-36
25/01/2012
14-16-20-28-31-2
 
   GAZETELER

 
 
ANA SAYFA   |   GÜNÜN TÜM HABERLERİ   |   MODA OLANLAR   |   ARŞİV   |   ZİYARETÇİ DEFTERİ   |   KÜNYE   |   REKLAM   |   CANLI YAYIN İZLE  |   İLETİŞİM
 
RSS | Add to Google Haberingundemi.com'da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Haberin Gündemi sorumlu tutulamaz.