Şifremi unuttum | Üye Ol
    GÜNDEM   |  SİYASET   |  SPOR   |  DÜNYA   |  EKONOMİ   |  MAGAZİN   |  MEDYA   |  EĞİTİM   |  SAĞLIK   |  TEKNOLOJİ   |  YEREL HABER   |  FOTO GALERİ 
   
 
 
 
SAĞLIK
Aktarlara Sınırlama
Aktarlara Sınırlama
 
Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından aktarlarda satılabilecek bitkilerle ilgili genelge revize edilerek, zayıflama, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi, antidepresan ve cinsel ...
18 Ocak 2012 Çarşamba 15:43
  Paylaş
 Facebook Google TwitThis StumbleUpon del.icio.us Reddit NewsVine Ma.gnolia Technorati Digg Mixx

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Levent Altun, yaptığı açıklamada, bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin insan sağlığına “yarar” değil “zarar” verdiğini söyledi.


Bitkisel ürünlerin kullanılmasının hastalar kadar sağlıklı kişiler için de oldukça tehlikeli olduğunu vurgulayan Altun, bu nedenle aktarlarda bitkisel ilaç satışı ile ilgili yeni düzenlemeler yapılacağını belirtti.


Altun, her bitkinin tıbbi bitki olmadığına, tüm bitkilerin tedavi edici özelliği üzerinde bilimsel verilerin oluşturulması gerektiğine dikkati çekerek, bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımından kesinlikle kaçınılması gerektiğini vurguladı.


Faydaları saymakla bitmeyen sarımsağın kanın pıhtılaşmasını engelleyici özelliğe sahip olduğunu anlatan Altun, gıda olarak kullanıldığında vücudun onu tolere edebildiğini, ancak kapsül haline geldiğinde mutlaka hekime danışılması gerektiğini söyledi. Altun, hipertansiyonu olan birisinin meyan bitkisi tüketmesinin ölümüne neden olabildiği uyarısında bulunarak, dedi.


Bitkilerin doğru yerden ve doğru şekilde toplanmasının da önem taşıdığını vurgulayan Altun, doğadan toplanmış haliyle bitkinin tedavide kullanılmasının doğru olmadığını, asfalta yakın yerden toplandığı zaman bitkide ağır metaller meydana gelebildiğini ifade etti. Altun, bitkinin mevsime bağlı olarak içeriğindeki kimyasal bileşiklerin ve yüzdelerinin farklı olabildiğini belirterek, bu nedenle bitkinin kültüre alınması ve standardize edilmesi gerektiğini söyledi. Kapsül, draje gibi formlara getirildikten sonra da ürünün Sağlık Bakanlığı üzerinden ruhsatlandırılması gerektiğini vurgulayan Altun, “Çünkü bunlar artık gıda takviyesi değildir, gıda takviyesi tanımının dışına çıkmıştır” diye konuştu.

Altun, bitkilerde kurutma şeklinin de sağlık açısından önemli olduğuna işaret ederek, “Bitki uygun ortamda kurutulmadığında, son derece tehlikeli olan toksinler üreyebilir. Bunlar, zehirli bileşiklerdir. Kansere kadar varabilen vakalar olabiliyor” dedi.


"14 ÜRÜN TOPLATILDI"


“Bitkisel ürünlerin zararı yoktur” anlayışının gerçekle örtüşmediğini dile getiren Altun, “Bitkisel ilaçlar konusunda bir kaos var. Bitkisel ilaçlar sentetik ilaçlardan farklı değil, hatta çok daha tehlikeli. Çünkü, sentetik yani kimyasal ilaçlardaki bir ya da bir kaç tane bileşiğin ne olduğu biliniyor. Bitkisel ilaçların içerisinde ise birçok beraberinde oluyor ve bu bileşikler birbiri ile etkileşime girebiliyor ve kimyasal reaksiyon oluşabiliyor. O zaman da geri dönüşümü olmayan ölüme kadar varabilen sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu yüzden tedbirli olunması gerekiyor” diye konuştu.

Altun, “gıda takviyesi adı altında çıkan ürünlerin üzerinde herhangi bir tedavi edici özelliğinin olduğu yönünde bilginin yer almaması” gerektiğini ifade ederek, “İçinde Tarım Bakanlığından izinli ve internet üzerinden satışı yapılan herhangi bir izne sahip olmayan ürünlerin de bulunduğu 14 ürün toplatıldı. Genel ağırlıklı olarak zayıflama ve cinsel gücü artırıcı özellikli ürünler. Bizden izin alıp toplatılan ürünümüz yok. Bunlar, Tarım bakanlığından izin alırken, gıda takviyesi olarak izin alıyor, piyasaya çıktıklarında tedavi edici özellik belirtiyorlar” dedi.

İnternet ya da televizyon kanalları üzerinden ilaç satışını takip eden bir şubelerinin bulunduğunu dile getiren Altun, bu tür yerlerden satışı yapılan ürünlere hiçbir şekilde itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.

AKTARLARIN BİTKİSEL KARIŞIM HAZIRLAMASI VE ÖNERMESİ YASAK


“Aktarların bitkisel karışım hazırlamasının ve önermesinin yasak olduğunu” belirten Altun, aktarlardaki ürünlerin üzerinde “tedavi edici özelliği bulanan etiketli ürünlerin bulunmasının yasak” olduğunu vurguladı. Altun, tedavi edici etiketli ürünlerin mutlaka hekim ya da eczacıya danışarak alınması gerektiğinin altını çizdi.
Altun, hamile, emziren kadınların ve çocukların bitkisel karışımları kullanmasının çok daha tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurgulayarak, “Bazı bitkisel ürünler hamileliğin kritik olan ilk döneminde düşüklere neden olabiliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış bitkisel ürünler hiçbir şekilde aktarlarda satılamıyor, Tarım Bakanlığı üzerinden gıda takviyesi izni almış ürünler satılabiliyor. Aktarlarda hangi bitkilerin bulunamayacağına dair bir listemiz var, o ürünler satılamaz. Geleneksel bitkisel tıbbi ürünler yönetmelik kapsamı içerisinde kılavuzlar çıkardık” diye konuştu.


"AKTARLARLA İLGİLİ GENELGE REVİZE EDİLDİ"


Altun, aktarlarla ilgili olarak 1985 yılında çıkan genelgenin revize edildiğini belirtti.
İlgili genelgede birtakım kuralların konulduğunu, revizyonda ise bu kuralların güncelleştirileceğini anlatan Altun, şunları kaydetti:
“Buna ilave olarak genelge içinde yer alan ve satılması kesinlikle mahsurlu olan bitki sayısının daha da artırılması hedefleniyor. Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan bir pozitif ve negatif liste var. Bu liste içerisinde pozitif listeye dahil olan bitkilerin sayılarının artırılmasına yönelik komisyonlarımızca çalışmalar yapılıyor. Önce kendi Bakanlığımız içindeki komisyonumuzda bu tür bitkiler neler olduğu, bitkilerin listelenmesi üzerinde çalışmalar devam ediyor. O çalışmalar bittikten sonra Tarım Bakanlığı ile görüşmeler yaparak, mevcut listeyi güncelleyeceğiz. Böylece, aktarlardaki listedeki bitkilerin sayısını artırırsak, tıbbi bitki olan bitkilerin bulundurulmasını engellemiş olacağız.


Aktarlarda satılan sarı kantaron, uygun kullanılmadığında son derece tehlikelidir. Antidepresan özelliğinden dolayı bitkisel ürün haline getirilmiş olarak bulunan ürünler var. Enginar adını verdiğimiz, yapraklarından hareketle elde etmiş olduğumuz karışımı, bir bitkisel ilaçtır. Ginsengler, çok tehlikelidir. Meyan, tansiyon yükseltici bir özelliktedir ve dolayısıyla kullanımı risklidir. Zayıflama ürünlerinde, kalp damar hastalıklarını etkileyecek bitkiler bulunabiliyor. Bunlar, listeye etkilenecekler arasında yer alıyor.
Revizyon işleminin, çok yakın bir zamanda tamamlanmasını öngörüyoruz.”


HÜRRİYET

 



Bu haber 62 defa okunmuştur.
 Yorumlar -  Yorum ekle

Bu haber henüz yorumlanmamış...

 Kategorideki diğer haberler 
 

Aşırı ilaç kullanmak tehlikeli!
 

Sandığınızdan Çok Daha Tehlikeli
 

Emekli Doktorlar Haklı, Düzeltmemiz Gerekiyor. Maaşları Artacak
 

Buzda Kayarak Düşme Ölümle Sonuçlanabilir,
 
 

Kanseri nasıl yendi
 

Yüz Felci Riskine Dikkat
 

Botoks Zararlı mı? Değil mi?
 

5 bin yeşilkartlı gelir testini yaptırdı, yüzde 80'i fakir çıktı
 
 

90 kiloluk tümörden kurtuldu
 

İnsan beyni 45'inde çökmeye başlıyor
 

Yardım et, depresyonu yen!
 

Ayağınıza Masaj Yapın Sağlıklı Olun
 
 

Canlı Yayında Bio Enerji
 

Masaj Yapmanın İncelikleri
 

Yeme bozukluğu 30 yılda iki kat arttı
 

Uykuda diş gıcırdatma hastalık belirtisi
 
 
 
 
A. Raif Öztürk

(II.)..Öncekinin devamı & FUTBOL TERÖRÜ…!
 
 
 
 
 
Naif KARABATAK

Ben kılmıyorum, siz de kılmayın!
 
 
   
 
  HAVA DURUMU

Hava Durumu ISTANBUL
16/9
Şehir Seç »   
 
  DÖVİZ KURLARI
   Alış  Satış  
  USD  1,4570  1,4640  
  EURO  2,1902  2,2008  
  GBP  2,4021  2,4147  
   ÇOK OKUNANLAR
   YAZARLAR
      A. Raif Öztürk
      Naif KARABATAK
      Gündoğdu YILDIRIM
      Fuat TÜRKER
      Fethi AKAR
      Müge ORUÇKAPTAN
      Yakup BONCUK
      Mehti SARAÇ
      Güngör URAS
      Eshabil ÜSTÜNDAĞ
   ÇOK YORUMLANANLAR
   ANKET
Cumartesi Günü Mesaisi'ni destekliyormusunuz?
Destekliyorum
Desteklemiyorum
   ŞANS OYUNLARI
21/04/2012
2-9-14-22-32-38
18/04/2012
4-14-17-18-28-10
 
   GAZETELER

 
 
ANA SAYFA   |   GÜNÜN TÜM HABERLERİ   |   MODA OLANLAR   |   ARŞİV   |   ZİYARETÇİ DEFTERİ   |   KÜNYE   |   REKLAM   |   CANLI YAYIN İZLE  |   İLETİŞİM
 
RSS | Add to Google Haberingundemi.com'da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Haberin Gündemi sorumlu tutulamaz.