Astroloji, bir kişinin doğum anında gökyüzünde bulunan gezegenlerin konumlarına dayalı olarak burçlar ve astrolojik haritalar oluşturur.

Her burcun yönetici gezegenleri bulunur ve bu gezegenlerin hareketleri, o burcun özelliklerini etkiler. Örneğin, Koç burcu, Mars gezegeni tarafından yönetilir; Boğa burcu, Venüs gezegeni tarafından yönetilir. Bu gezegenlerin hareketleri, bir burcun karakteristik özelliklerini, davranışları ve öngörülen olayları etkilediği düşünülür.

Ayrıca, doğum haritasında (natal harita), gezegenlerin konumları ve ilişkileri, bir kişinin kişiliği, ilişkileri, kariyeri ve diğer yaşam alanlarıyla ilgili öngörülerde bulunmak için analiz edilir.

Astrolojiye inananlar, gezegenlerin konumlarındaki değişimlerin insan davranışları, duygusal durumlar ve olaylar üzerinde etkili olduğuna inanırlar. Örneğin, bir gezegenin gerilemesi veya retrograd hareketi, genellikle iletişimde sorunlar veya karışıklıklar gibi belirli etkilerin olduğuna inanılır.

Bununla birlikte, astroloji bilimi değil, bir inanç sistemidir ve bilimsel bir dayanağı yoktur. Bilim dünyası, gezegenlerin hareketlerinin insan yaşamı veya kişilik üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığı konusunda genel bir görüş birliği içindedir. Ancak, astroloji kişisel bir inanç veya rehberlik aracı olarak kabul edilebilir ve bu konuda insanların farklı görüşleri vardır.