Kerkük'de büyük bir bozguna uğrayan ve bölgeden kaçarcasına çekilen Barzani güçleri, uzun bir süreden beri direndikleri Erbil havalimanını ve sınır kapılarını Irak Merkezi hükümetine devretme kararı aldı.

ULUSLARARASI UÇUŞLARA AÇILACAK

Irak Merkezi Hükümeti Başbakanı Haydar el-ibadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKYB) havalimanlarını ve sınır kapılarını Irak Merkezi güçlerine devretme kararı karşısında havalimanlarını yakında uluslararası uçuşlara açacaklarını ifade etti.

MERKEZİ HÜKÜMET DEVRALIYOR

Barzani yönetiminin uzun pazarlıklar sonucunda bölgedeki idari tasarrufun Irak Merkezi hükümetine devredilmesi konusunda yaptığı açıklamada, şunları söyledi:' Barzani yönetimi güvenlik gücü ve pasaport işlemlerinden sorumlu memurların havalimanlarında bulunması şartını kabul etti."

ŞART İLERİ SÜREMEZLER

"Dünyanın her yerinde havalimanları ve sınır kapıları kontrolleri merkezi yönetimlerde bulunur. Merkezi yönetimin şartlarının tamamı kabul edilince havalimanları yurt dışı uçuşlarına açılacak. Eğer şartlarımız kabul edilmezse 5 ay ya da 10 ay da o havalimanları açılmaz'.

TÜRKMEN CİNAYET VE SUİKASTLARI

Bir süredir Kuzey Irak'da Türkmenlere yönelik suikast ve faili meçhul cinayetlerle ilgili sorulara verdiği cevapta, Kerkük'teki güvenlik durumunun iyi olduğunu durumun fazla abartıldığını iddia etti. İbadi, Kerkük'te tüm bileşenlerin güvenliğini koruma sorumlulukları olduğunu da vurgulayarak, suikast eylemleriyle ilgili incelemelerin sürdüğünün altını çizdi.