Amerika'nın Sesi'nde yer alan haberde, Washington'da bulunan Hudson Enstitü'nde ki bir panele yer verildi. Panelde konuşan Bush döneminin Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi ve dönemin Dışişleri Bakanlığı danışmanı Michael Doran'ın açıklamaları dikkat çekti.

İZLENEN DIŞ POLİTİKAYI ELEŞTİRDİ

Washington'da Hudson Enstitüsü'nun düzenlediği panele katılan konuşmacılardan Michael Doran Amerika'nın Suriye'nin kuzeyinde izlediği politikayı eleştirdi. Doran, 'Kendimizle dalga geçiyoruz, YPG PKK'dır dedi ve 'Türkiye'yi yalnızlaştırırsak durum şu andakinden çok daha kötü olabilir' ifadesini kullandı.

KISA VADELİ OBAMA POLİTİKASI

Washington'daki düşünce kuruluşlarından Hudson Enstitüsü de 'Türkiye, Kürtler ve Ortadoğu da Düzen Mücadelesi' adlı panelde konusu ele alındı.

Toplantıya Hudson Enstitüsün'de Asya ve Ortadoğu ilişkileriyle uluslararası güvenlik konularında uzman Eric Brown'la, yine Hudson Enstitüsünden Bush döneminin Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi ve o dönemde Dışişleri Bakanlığı danışmanı ve Savunma Bakanı Müsteşar Yardımcısı Ortadoğu uzmanı Michael Doran katıldı.

ÇIKARLARIMIZI ORTAKLARIMIZLA GERÇEKLEŞTİRELİM

Michael Doran ABD'nin Suriye politikasını eleştirdi, Washington'un bölgede önemli rol oynaması için ortaklarıyla birlikte çalışması gerektiğini söyledi. Doran, 'Eğer Ortadoğu'da hayati çıkarımız varsa ve bölgede önemli bir rol oynamak istiyorsak, bunu ortaklarımızla yapmalıyız.

resimid_4481025-custom

TÜRKİYE VAZGEÇİLMEZİMİZ

Eğer bunu ortaklarla yapacaksak ve bölgede önemli miktarda gücümüz yoksa ortaklarımızın da gündemlerini dikkate almalıyız. Bu durumda, bölgeye baktığımızda çok basit bir soru gündeme geliyor. Türkiye'nin çıkarlarını görmezden gelebilir miyiz? Bence cevap kesinlikle hayır, çünkü Türkiye hayati bir ortak' dedi.

YALNIZ BIRAKIRSAK DAHA KÖTÜ OLACAK

Türkiye'yi yalnız bırakırsak durum şu andakinden daha kötü olabilir diyen Michael Doran, şu andaki Amerikan Stratejisinin Obama döneminde ortaya konulan kısa vadeli bir strateji olduğunu söyledi.

Doran, 'Obama İŞİD'i bölgede yenmeyi en önemli stratejik hedef olarak değerlendirdi. Amerika'yı İran'la müttefik yaptı ve önemli bir dereceye kadar da Rusya'yla. PKK'lı Kürtler'in bir kolunu Amerika'nın ortağı haline getirdi, ve bunu Türkiye'nin bütün 'yapma' çağrılarına rağmen 'yaptı' dedi.